Maarten schrijft

Asymptoot

In de wiskunde bestaat het fenomeen van een asymptoot. Een asymptoot bij een grafiek is een lijn waar de grafiek heel dichtbij komt – zo dichtbij als je wilt – maar de waarde van de lijn wordt nooit door de grafiek bereikt. Een heel eenvoudig voorbeeld: als je de formule ‘1 gedeeld door x’ hebt, dan wordt de uitkomst daarvan steeds kleiner als je x groter maakt. Als je voor x enorme getallen gaat invullen, is de uitkomst zo goed als nul, maar nooit helemaal nul. De nullijn is de asymptoot van de grafiek van 1 gedeeld door x.

Ook veel sporten hebben grenzen die nooit bereikt worden. Niemand zal ooit de honderd meter in 5 seconden kunnen lopen. Niemand zwemt in 10 seconden een vijftigmeterbad over. Als Ranomi Kromowidjojo het vandaag in 26 seconden doet, is dat recordwaardig.

Aan de andere kant: hoe fantastisch ieder wereldrecord ook is, er zal altijd iemand komen die het nog sneller kan. Dat kan twee weken duren, twee jaar, of twintig jaar. Het verspringrecord, 8.95 beter, staat bijvoorbeeld als sinds 1991. Op een dag gaat iemand verder – misschien als Usain Bolt zou besluiten met zijn snelheid te gaan springen.

Een grens als 5 seconden op de 100 meter kun je natuurlijk geen asymptoot noemen. We komen er weliswaar nooit, maar we komen ook niet oneindig dichtbij. Je zou op basis van spiergegeven en vermogen die een mens kan leveren, een serieuze poging kunnen doen om de menselijke limiet aan te wijzen. Dat is ook gebeurd. Sportmedici voorspelden ooit dat er na 2029 nooit meer een wereldrecord gevestigd zou worden; we zouden dan al onze grenzen hebben bereikt.

Maar ja: diezelfde mensen voorspelden dat de honderd meter nooit sneller zou gaan dan in 9.6 seconden. En wat deed Usain Bolt een jaar later? 9.58
Asymptoten bestaan niet in de sport. Het lichaam blijft de wetenschap steeds weer verrassen, en sport blijkt steeds opnieuw geen wiskunde. Gelukkig maar, dan kunnen we ons vandaag tenminste laten verrassen door Ranomi.

02-08-2012 (GPD-bladen)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *