2014-Beijn2008

In het kort

Naam: Maarten van der Weijden

Geboren: 31-03-1981, Alkmaar

Nationaliteit: Nederlandse

Woonplaats: Waspik

Familie: Getrouwd met Daisy en vader van Phileine en Robien

 

Opleiding: Wiskunde aan de Universiteit Utrecht

Huidige functie: Zelfstandig ondernemer (o.a. spreker, theatermaker, zorgconsultant en zwemmer)

Vrijwilligerswerk: Maarten van der Weijden Foundation (van 18-20 augustus 2018 deed Maarten een poging de Elfstedentocht te zwemmen voor kankeronderzoek, hij kwam tot 163 km en zamelde 5 miljoen in voor zijn stichting)

 

Voormalige sport: Open Water Zwemmen (5, 10 en 25 km)

Voormalig coach: Marcel Wouda

 

Zichzelf blijven verbeteren

Maarten van der Weijden zwemmen

Als klein kind zette Maarten parcours voor zichzelf uit waarbij hij voortdurend probeerde zijn eigen tijden te verbeteren. Het besef dat je beter wordt zodra je er meer tijd in investeert, kwam goed van pas toen hij op zijn achtste serieuzer begon te zwemmen en records begon te verbreken.

In 2001 kreeg Maarten de diagnose kanker (acute lymfatische leukemie) en had hij een periode weinig controle op zijn eigen leven. Maarten was afhankelijk van de medische wereld of hij beter zou worden. Door een goede behandeling had hij het geluk te herstellen en pakte hij niet veel later het zwemmen weer op.

 

Maarten van der Weijden kankerDoor hard te trainen en goed na te denken over zijn kansen, werd Maarten steeds beter en behaalde hij in 2008 goud op de Olympische Spelen in Beijing (open water zwemmen, 10 km). Al snel realiseerde Maarten zich dat hij het hoogst haalbare in de sport bereikt had en ging hij op zoek naar nieuwe doelen waarbij hij zichzelf kon verbeteren; hij schreef zijn eigen biografie ‘Beter’ (meer dan 50.000 exemplaren verkocht), is een succesvol spreker (meer dan 300 commerciële presentaties) en heeft hij tussen 2010 en 2015 een goedlopende financiële carrière bij Unilever gehad. Momenteel is Maarten zelfstandig ondernemer waarbij zijn focus ligt op bedrijfsleven, gezondheidszorg en sport en hij de verbinding legt tussen deze drie pijlers.

 

In 2017 richtte Maarten de Maarten van der Weijden Foundation op; een stichting waarbij geld ingezameld wordt voor kankeronderzoek. Bijzonder aan deze stichting is dat de patiënt centraal staat en dat de onderzoeken waar het geld naartoe gaat, in samenspraak met patiëntenverenigingen worden geselecteerd. Door middel van het zwemmen van de Elfstedentocht, wilde Maarten zoveel mogelijk geld inzamelen. Op 18 augustus 2018 startte Maarten met de 11stedenzwemtocht, ruim 200 km non-stop zwemmen. Maarten bereikte niet zwemmend de finish in Leeuwarden, maar kreeg wel heel Friesland aan de waterkant en de zwemtocht kreeg veel aandacht in de Nederlandse media. Er is ruim vijf miljoen euro ingezameld en alle elf geselecteerde onderzoeken zijn gefinancierd. Door het grote succes is er zelfs een twaalfde onderzoek gepresenteerd waar het donatiegeld naartoe gaat. De 11stedenzwemtocht krijgt in januari/februari 2019 een vervolg doordat Maarten in elf theaters staat met de 11stedentheatertocht waarbij €11,- per kaartje naar de stichting gaat.